Als je verkering krijgt met een vent krijg je vaak ook automatisch zijn vrienden erbij. Met B. zijn vrienden heb ik nooit problemen gehad. Ook niet met Arjaan en Kim. Dat zijn namelijk ontzettend leuke mensen. B. heeft nog een andere vriend, laten we hem X noemen. En ik heb een goede vriendin, laten we haar Y noemen. En Y werkt samen met Kim. Dat is toeval, maar wel het mooiste toeval ooit. Want ik vond X en Y altijd al leuk bij elkaar passen, maar nu had ik een koppel-partner in crime. Want hoor eens: Kim en ik weten prima wat de mensen nodig hebben. Wij zijn gezegend met die Oudhollandsche Menschenkennisch. Wij hebben dat Carry Tefskenesque gevoel voor liefde (kijk maar hieronder, en let vooral op het kekke jasje van Carry). En we moeten natuurlijk ook aan onszelf denken. Want je kunt met z?n vieren prima dubbeldaten, maar uiteindelijk hangen wij misschien eens zwijgend met zijn vieren boven het gourmetstel, en dan is het fijn als je er een derde koppel bij hebt. En bovenal: we g?nnen het ze zo. En we g?nnen onszelf gewoon een geslaagde koppelactie. Ons plan was: Y meesleuren naar het Leidens Ontzet. Aldaar zouden we dan met een grote groep op stap gaan, en dan zowel X als Y stelselmatig negeren. Of samen in een hoek drukken. Dan zouden ze niet meer onder elkaar uit kunnen, en zouden de schellen van de ogen vallen en zouden zij de Ware Liefde zien staan. En dan zou er negen maanden later een schattig meisje geboren worden die naturellement ??n van onze namen zal dragen. Afijn, het was twee oktober. De avond voor Leidens Ontzet. Aan alles was gedacht: er was veel hutspot, veel mensen en veel regen. En toen gingen we de stad in? Maar enfin. Wij waren dus bij het Leidens Ontzet. En dat is sowieso een onwijze belevenis. Want zoals algemeen bekend, kent Leiden twee typen bewoners: kakkers en paupers. Dus je kunt op het Leidens Ontzet ?f met de kakkers in caf??s smartlappen meebrullen ?f op de kermis rondhangen met de rest van Leiden. Wij kozen voor de smartlappen, en zongen uit volle borst Bonny St. Claire?s Dokter Bernard mee, en vele andere Hollandse meezingers. Wij hadden het dus wel naar ons zin. X en Y ook, maar dat was het dan ook. Er. Gebeurde. Niks. En gelijk hebben ze ook. Want gekoppeld worden is toch wel het ergste wat je vrienden je aan kunnen doen. Op agressieve manier mensen aan elkaar vastketenen zonder dat zij daar zelf om gevraagd hebben, kan nooit iets moois opleveren. De spanning liep door dat gekoppel te hoog op, mensen zonden betekenisvolle blikken naar ze, en volgens mij hadden ze telkens het gevoel dat iedereen stond te wachten totdat zij eens een stevig potje zouden gaan staan tongen. Of beter: totdat ze eens passioneel van bil zouden gaan. Kim en ik hadden het subtieler aan moeten pakken, en misschien niet weken lang iedere gelegenheid aan moeten pakken om X bij Y de hemel in te prijzen. Dat is het spreekwoordelijke water naar de dito zee dragen; het kost je ontzettend veel energie en het levert geen kloot op. Dus, lieve mensen: wat is de moraal van dit verhaal? Zoals de Beatles al eens zongen: Let it be. Als mensen elkaar willen, dan regelen ze dat zelf maar. En anders maar niet. Dan zoeken ze maar iemand anders. Ook goed. Maar bemoei je nooit, ik zeg nooit, met andermans liefdesleven. En ik kan het weten, want ik ben anderhalf jaar geleden ook aan B. gekoppeld. Door mijn broers, nota bene. Maar dat is weer een h??l ander verhaal.
Heb jij binnenkort een verjaardag of gewoon behoefte aan iets omhanden om een druilerige herfstdag door te komen? Goed nieuws: wij hebben een lekker recept voor je. Het recept: een veganistische appeltaart. ?Hij is extra lekker als je hem met plezier gemaakt hebt. Grote kans dat je gasten ?m de lekkerste appeltaart van de wereld noemen!? Nou, dat belooft wat. Veganistische appeltaart Bodem: 250 g tarwemeel 250 g tarwebloem of zelfrijzend bakmeel 150 g plantaardige (!) margarine of olie 1 zakje (wijnsteen)bakpoeder zout naar smaak 2 volle theelepels kaneel oerzoet, moutstroop of rietsuiker naar smaak, bv. 80 gram 1 geraspte citroenschil 2 eetlepels appeldiksap ? 1,25 dl warm water Vulling: 800 g appels of peren 200 g rozijnen 2 dessertlepels kaneel oerzoet o.i.d. naar smaak beetje gemberpoeder naar smaak sap van 1 citroen gemalen havermout o.i.d. om citroensap te binden 1. Meng alle ingredi?nten voor het deeg goed door elkaar. Voeg resp. extra meel of water toe als het deeg te vochtig of te droog lijkt. Het is goed als het niet meer aan je vingers plakt. 2. Vet de 26 cm. doorsnee vorm in en doe bijvoorbeeld gemalen noten/kokos/sesamzaad langs de rand. Druk 2/3 van het deeg in de vorm. 3. Maak de vulling: appels/peren in stukjes snijden en mengen met de andere ingredi?nten. In de vorm doen. 4. De rest van het deeg in reepjes op de bovenkant leggen. De randjes goed vastplakken aan het deeg aan de zijkant. 5. De bovenkant van de taart natmaken met iets verdund appeldiksap. Evt. nootjes erop strooien. 6. De oven op 200 graden (stand 4-5) voorverwarmen. De taart in 45 min.- 60 min. bakken, waarbij het slim is de bovenkant het eerste halfuur af te dekken met bijv. bakpapier om aanbranden te voorkomen. 7. Wat jam op de bovenkant smeren. Lekker hoor!
Ik schrijf graag verhalen. Maar om nou gewoon achter mijn leppie te kruipen en maar in het wilde weg beginnen te typen, leek me geen goed idee. Ik wilde er iets intensiever mee bezig zijn: een schrijfcursus, dus! De eerste oefening was simpel, maar confronterend: vijf minuten lang aan ??n stuk door schrijven. Zonder te stoppen en na te denken. Als je even niks weet, schrijf je op dat je even niks weet. Je mag niet nadenken over zinsconstructies, tijd, spelling en of het wel interessant is. Gewoon, schrijven. Komt ie: Mijn vriend is een boek van Herman Brusselmans aan het lezen. Natuurlijk kon ik het niet laten om, toen hij naar zijn werk was, ook even een paar bladzijden te lezen. Ik had hem een paar dagen daarvoor bij De Wereld Draait door gezien, wat (hoe commercieel genieus!) ook de aanleiding van de aankoop van het boek was. Wat mijn opviel in de uitzending, is dat Herman praat zonder na te denken. Hij doet zijn mond open en alles valt eruit. Woordendiarree. Pas als Matthijs hem onderbrak hield hij zijn mond. Zijn boek las net zo. Natuurlijk hoorde ik steeds zijn Vlaamse accent in mijn hoofd tijdens het lezen, wat het, toegegeven, toch een heel stuk leuker maakte. Bij het krijgen van deze opdracht dacht ik meteen aan Herman Brusselmans. Niet nadenken: schrijven. Waarschijnlijk is zijn hele ouvre oeuvre een samensmelting van een hele hoop eerste vijf minuten van een hele hoop schrijfcursussen. Waarschijnlijk niet bij de SKVR. Waarom zou een beroemde schrijver dien in Gent woont (zo heet het boek waar ik het over had, ?Een dag in Gent?) helemaal naar Rotterdam komen voor een schrijfcursus? En niet een hele cursus, nee, alleen de eerste vijf minuten. Moet je steeds weer wachten tot je weer eens vijf minuten mag volpennen. Een paar weken, of een half jaar. Ook niet leuk. En duur.
Zin in seks, maar niet in verliefd gedoe? Met een beetje scharrelen is niks mis, zolang je het elkaar niet moeilijk maakt. Tips voor een succesvolle jacht ? en de nodige kanttekeningen natuurlijk. In Viva 41 lees je over de voordelen van kortdurende seks-relaties plus zes scharrelen-doe-je-zo-tips. Ervaringsdeskundigen Maria, Irene en Margreet vertellen. ?Sommige mannen schrikken van mijn directheid en krijgen er letterlijk een slappe van.? Alledrie vertellen over hun avontuurtjes, de dubbele moraal en reacties van de mensen om hen heen. Maria: ?Ik heb geen zin in een vaste relatie, wel in seks. Scharrelen is de ideale oplossing. Wel de lusten, niet de lasten. Ik ontmoet mannen via datingsites. Dan is er geen onduidelijkheid en weten we allebei vanaf het begin waar we aan toe zijn. Bij mijn eerste afspraakjes was ik superzenuwachtig, maar het went. De druk is van de ketel; ik kan rustig rondkijken wat er allemaal ?te koop? is.? Scharrelen als persoonlijke ontdekkingstocht: dat klinkt zo gek nog niet. Antropoloog Rachel Spronk: ?Los van hoe onze samenleving denkt over vrije seks, is het een feit dat individuele vrouwen meer vrijheid hebben op dit gebied. Ik juich dat toe! Emancipatie van een samenleving begint bij het individu en heeft alles te maken met het aangeven van grenzen. Om je eigen grenzen te leren kennen, is experimenteren essentieel.?
Lijkt het je wat om eens vegetarisch te koken, maar weet je niet waar te beginnen? Dan vind je hier vandaag wat lekkere ?n gezonde receptidee?n: spinazie quiche, paprika?s in kruidenmarinade, couscous met verse groente en quacamole (geweldig met nacho?s). Spinazie Quiche Deegbodem: 50 gr havermout 3 eetlepel sesamzaad 120 gr volkorentarwemeel ? theelepel bakpoeder ? theelepel zeezout ? theelepel zwarte peper 50 ml soyamelk 50 ml sesamolie Vulling: 4 eetlepels extra vierge olijfolie 150 gr ui, fijn gesneden 300 gr witte champignons, in dunne plakjes 1 eetlepel droge witte wijn 1 theelepel zeezout 3 teentjes knoflook, fijn gehakt 10 blaadjes verse basilicum, fijn gehakt 1 theelepel tijm ? theelepel rode pepervlokjes 250 gr tofu, uitgelekt 1 eetlepel citroensap 1 eetlepel rijstazijn 300 gr verse spinazie paprikapoeder, om te garneren 1. Bereid eerst de deegbodem. Verdeel de havermout en het sesamzaad over een bakplaat en rooster ze gedurende 5 minuten in de oven. 2. Strooi de geroosterde havermout en het sesamzaad in de kom van een keukenmachine met een metalen mes. Voeg meel, bakpoeder, zout en peper toe en meng tot de havermout fijn gemalen is. 3. Plaats de droge ingredi?nten naar een mengkom. Voeg dan sojamelk en olie toe. Meng goed met een houten lepel totdat er een deeg ontstaat. 4. Bestrijk een taartblik van 22 cm licht met olie. Verdeel het deeg over de bodem. Bewaar dit in de koelkast totdat de vulling klaar is. 5. Verwarm 2 eetlepels olie in een pan. Voeg de ui, knoflook en de champignons toe. Fruit ongeveer 5 minuten. Doe de wijn en zout erbij. Laat verder stoven totdat het water verdampt is. Schep de groenten in een mengkom en laat rusten. 6. Verwarm de oven op 180 C graden. 7. Verkruimel de tofu in de kom van de keukenmachine. Voeg citroensap, azijn, zout toe en pureer tot een glad mengsel. Voeg deze puree bij het champignon-mengsel. 8. Haal de harde stelen van de spinazie. Was de bladeren goed. Leg de spinazie in een kookpan en laat ze afgedekt op een hoog vuur gedurende enkele minuten slinken. Dompel onder koud water. Laat goed uitlekken en knijp het water eruit. 9. Leg de spinazie op een snijplank en hak ze fijn. Voeg deze toe aan de rest van de vulling en roer alles goed door elkaar. 10. Vul de taartbodem met het tofu- groentemengsel en strijk de bovenkant glad met de rug van een lepel glad. 11. Bestrooi met paprikapoeder. Laat 40 minuten bakken in de over totdat de taart stevig is. 12. Laat de taart 10 minuten afkoelen voor het aansnijden en opdienen. Paprika?s in kruidenmarinade Bereiden duurt ongeveer 35 min. 3 rode paprika?s 2 gele paprika?s 1 teentje knoflook 1 zakje verse italiaanse kruidenmix (20g, AH koelvak groenteafdeling) 10 g verse basilicum 1 tl vloeibare honing 2 el balsamico-azijn 6 el olijfolie extra vierge zout en versgemalen peper 1. Grill voorverwarmen op hoogste stand. Paprika?s wassen en in hun geheel onder de hete grill schuiven. 2. Paprika?s in 10 a 15 min. aan alle kanten roosteren, tot het vel begint te blakeren. Af en toe keren. 3. Paprika?s 10 min. in plastic zak laten rusten. Intussen knoflook pellen en fijnhakken. 4. Harde steeltjes van italiaanse kruiden verwijderen en kruiden fijnhakken. Basilicum fijnhakken. In kom honing, azijn, olie, knoflook, italiaanse kruiden en basilicum tot saus roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Velletjes van paprikas verwijderen en de paprikas halveren. Zaadlijsten eruit halen en paprikas in niet te kleine repen snijden. Paprikas door de dressing scheppen en minimaal 2 uur in laten trekken. Couscous met verse groenten Hoofdgerecht voor 2 personen 200 gram courgette 150 gram aubergine ? spitskool 1 envelopje saffraan 3 eetlepels olie 1 dl groentenbouillon (van tablet mag) peper en zout 200 gram couscous 20 gram boter ? eetlepel couscouskruiden (of ? theelepel kaneelpoeder ? theelepel zoete paprikapoeder ? theelepel cayennepeper mespunt gemalen komijn 1. Was de courgette en de aubergine en snijd ze in plakjes. 2. Maak de spitskool schoon en snijd hem in grove stukken. 3. Week de saffraan minimaal 5 minuten in 1 eetlepel heet water. 4. Verhit de helft van de olie en bak de courgette met de aubergine en de spitskool al omscheppend 5 minuten. 5. Voeg de bouillon en de saffraan met het weekwater en wat peper en zout toe en breng het aan de kook. 6. Laat de groenten in ca. 5 minuten gaar koken. 7. Bereid intussen de couscous. Breng 2 dl water aan de kook en schenk het over de couscous. 8. Voeg een mespunt zout toe en schep de couscous goed om. Laat de couscous 2 minuten staan. Giet eventueel het overtollige vocht af. 9. Smelt de boter met rest de olie in een ruime pan. Voeg de couscous toe en warm al omscheppend 2 minuten door. 10. Breng de couscous op smaak met de kruiden en wat peper en zout. Doe de couscous over op een schaal en verdeel de groenten erover. Guacamole 2 rijpe avocado?s 1 tomaat 1 rode ui 1 kleine rode peper 3 eetlepels pittige chilisaus 3 teentjes knoflook citroensap peper zout 1. Prak de avocado met een vork fijn. 2. Voeg een beetje citroensap toe om te voorkomen dat de mengsel bruin word. 3. Snij de ui rode peper, knoflook tomaat fijn en voeg samen met de chilisaus aan het avocadomengsel toe. 4. Alles goed door elkaar mengen en op smaak brengen met peper en zout (als je het mengsel nog wat te grof vindt kun je het altijd met een staafmixer of blender op de gewenste dikte maken). 5. En als je hem nog wat pittiger wil hebben kun je hem verder op smaak brengen met tabasco Eet smakelijk!
Happylustrum 9 mei, Buurtboerderij Amsterdam. SVP aanmelden voor lopend buffet en/of feest!
Eej! Wat leuk! Erg fijn om die foto 'op zn plekje' te zien hier. Leuk dat je hier een soort broedplekje voor je verhalen hebt gevonden en ik hoop dat de happies een inspiratie voor je zijn.
Baloo snapt het geloof ik niet helemaal, al sinds het begin van Happy zijn er mensen die denken te weten wat wel en niet mag hier. Maar de algehele vergaarbak van iedereen die zich hier thuis en op zn gemak voelt maakt het nou juist net zo leuk hier. Ga vo
Staat nu op mn pp, niet volledig want dan moet ik m opnieuw opzoeken en inscannen. Komt later nog eens.
Erg aardig van je, Viva meisje, maar misschien moet je eerst deze column eens lezen, alweer 11 jaar oud: http://www.crooners way.nl/WayBack/Colu mnsOverBladen/19970 915EenStukjeOertrut .html