Sja....

2009-01-01


O, o, wat zijn de buitenlanders erg? Kom ik laatst in Rotterdam, van het platte land afkomstig weet ik niet precies hoe het openbaar vervoer werkt. Alleen al mijn vragende gezicht was voldoende om meteen door een ?buitenlander? geholpen te worden. En dat niet 1 keer, maar verschillende keren. Vroeg ik aan een passerende vrouw die er erg Nederlands uitzag: ?Loop ik zo goed voor?? Ze liet mij niet uitspreken maar zei: ?Rot op!? Kijk ik naar de bejegening van afgelopen jaar? Het grootste gedeelte van het jaar rij ik gewoon in een auto als ik van A naar Beter wil. Anoniem in een auto zitten is al net zo makkelijk als via internet iemand beledigen. Snijden, middenvingers, tot het laatst toe links blijven rijden, bumper kleven, geen richting aangeven? Het is geen uitzondering meer. Wanneer ik dus optel van wie ik last heb, zijn dat voor 98 % Nederlanders. De overgebleven 2 % zijn Fransen e.d. die in een auto rijden. De enigen die ongevraagd vriendelijk de weg wezen waren buitenlanders.

 

Mie Hoen

2008-12-17


Zet de mihoen volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking in heet water en laat het goed uitlekken. Snipper de sjalotjes of de ui en de knoflook fijn. Snijd de schoongemaakte bosuitjes in schuine ringetjes. Verhit de olie in een wok of koekenpan en laat de sjalot of ui en de knoflook glazig fruiten. Voeg de bouillon, de sojasaus of ketjap en de tabasco toe en bind de saus met de aangeroerde ma?zena. Schep de garnalen en de mihoen door en laat kort doorwarmen. Schep de taug? door en laat nogmaals kort doorwarmen. Bestrooi met de bosuitjes en schep in een voorverwarmde schaal. Garneer desgewenst met de partjes citroen of limoen.

 

Etenmet de kerst

2008-12-15


Eten met Kerst Donderdag en vrijdag eerste en tweede Kerstdag? Het gaat een heel lang weekend worden. Wat in hemelsnaam moet je in al die dagen doen? En voor de kokers onder ons: wat gaan we al die dagen eten? Het is handig om dat van tevoren te weten. Ik weet nog wel hoe het zo?n twintig jaar geleden ging. Natuurlijk wilde ik vlammen op zo?n dag en het kwam nogal eens voor dat ik te veel hooi op de vork nam. De kunst van koken is niet alleen dat je het lekker doet, maar dat je de logistiek ook goed organiseert. Want ja, met veel gasten kook ik meestal meer gerechten. Dan kan men een beetje kiezen wat te eten. En dan is het de kunst om alles precies op tijd klaar hebben. Neem bij voorbeeld spruitjes? Ja echt, dat kan heel lekker zijn. Alleen moet je het niet zoals je moeder het deed een half uur laten koken. Neem liefst kleine spruitjes. Veel werk om schoon te maken en dus doe ik dat een dag van te voren en berg ik ze op in een plastic zakje in de koelkast. Ze moeten acht minuten koken, wel een beetje zout toevoegen. Klontje roomboter toevoegen en wat nootmuskaat? Een ander lekker groentegerecht is witlof. Even door midden snijden en de stronk er uit snijden. Hou je helemaal niet van iets bitter dan voeg je wat suiker toe bij het voorkoken. Niet langer dan 3 minuten laten koken. Dan op een plakje ham leggen en wat kaasraspsel er over heen strooien en dan dicht rollen. Prikker er doorheen en dan nog even de oven in. Als je er ook nog gewone boontjes bij doet ben je erg gevarieerd bezig. Lekker met bij voorbeeld komkommer. Aanmaken met zout en suiker, scheut azijn. Mooie rode tomaatjes en een gesnipperde ui er door. Dit kun je ?s morgens al maken. Sla klaarmaken is tegenwoordig simpel. Zelfs bij de Aldi koop je het goedkoop kant & klaar. De dressing meng je pas op het laatste moment door de sla. Die dressing kun je dus ver van tevoren klaarmaken. Probeer eens gewoon slasaus aangevuld met mosterd en honing. Zelf doe ik daar ook tomaat bij, olijfjes, klein gesnipperde rode ui (is iets zachter dan de gewone ui) en feta kaas. Frituren wil op het laatste moment ook nog wel eens mislukken. Zo maakte ik zelf graag aardappelkroketjes. Maar als je het niet goed doet dan barsten ze uit elkaar en zijn het vet en de kroketjes weg? 1 kilo aardappelen gaar koken. Afgieten en goed stampen. Zelf doe ik er wat roomboter en gedroogde bieslook door. O ja, wat nootmuskaat is lekker en verse kaas. Dan rolletjes van maken, door bloem rollen, dan door losgeklotste ei. Tot slot rol je het door paneermeel. Daarna laat je de kroketjes een paar uur in de koelkast rusten. Bij het afbakken op 175 graden niet te veel tegelijk in het vet. Ik leg ze dan even in het keukenpapier zodat het vet daar in trekt en dan op een schaal de oven in. Het vlees is vaak het grootste probleem. Er wordt nogal eens gekozen voor groot vlees. Dat wordt van buiten ?prettig verbrand? en van binnen niet gaar. Is het een keer niet verbrand dan is het vlees stik droog. Het geheim is?. Neem een flinke runderrollade. Ik zet de oven op 220 graden, eerst goed voorverwarmen. De rollade rondom insmeren met ma?solie. Dan gedurende ca tien minuten goudbruin laten bakken. Dan de oven terug zetten tot 125 graden en dan een uur laten garen. Kalkoenen zijn rond de kerst ook nogal eens het haasje. Maar laten we eerlijk zijn: de smaak is nogal neutraal en lijkt op kip. En kip vind ik lekker wanneer er een lekker krokant gekruid velletje er omheen zit. Zeker bij de echte Franse ma?skippen. Om die reden wordt groot gevogelte gevuld. Daarmee breng je wat smaak in. Wat je er in wil stoppen moet je zelf weten. Op internet staan honderden recepten. Ook nu beginnen we lekker warm op 220 graden. Zodra het velletje knapperig bruin er uit ziet de oven terug zetten op 125. Bedek de kalkoen met alu folie zodat hij niet nog bruiner wordt. Nagaren is afhankelijk van de grote. Eentje van drie kilo mag rustig 2 uur nagaren. Tot slot het toetje. Een tip: maak er niet te veel van. Je zit al vol en het gaat alleen om de smaak. IJs is dan lekker. Maar goddelijk lekker en eenvoudig is ?Bresiander yoghurt?. Voor acht personen: 1 liter volle yoghurt, drie eieren, drie zakjes vanillesuiker en 6 el suiker. Het wit van de dooier scheiden, er mag geen geel in het wit zitten. Bij het eiwit de suikers doen en stijf kloppen. Dan de yoghurt en het eigeel er bij. Niet te lang mengen want dan gaat de lucht er weer uit. Daarom ook net voor opdienen dit maken. Verse vruchten er bij kan het lekkerder maken. Ik wens een ieder een leuke warme Kerst toe.

 

Otak gor?ng

2008-10-26


Uit het ?Groot nieuw volledig Indisch kookboek? Recept: Otak gor?ng (hersenen van een rund, asem en zout, boter of olie) De hersenen worden met vlies er om heen gaar gekookt. (Ongeveer ? uur) Laat het daarna koud worden en haal het vlies er van af. Snij het in plakken. Dan wentelen in asem en zout. Dan de plakken in olie bruin bakken? Eet smakelijk Angelie?

 

sat?saus

2008-10-15


Bij Bami hoort natuurlijk sat? saus? Het is wel even werk dus maak ik gelijk veel meer dan nodig. Het laat zich uitstekend invriezen en in de magnetron weer ontdooien. Dan wel een klein laagje water er op zetten. 1 grote pot pindakaas, 1 ui Gember snippers 2 Bouillonblokjes Suiker, drie schepjes Azijn of citroensap. Klein scheutje Citroengraspoeder, theelepel. Trasi, mespunt Boter, om in te bakken Scheut zoete chili saus. Optie: sambal Snipper de ui en bak die in een pan en fruit het. Bij lichtbruin verkleuren de pindakaas bijvoegen plus een zelfde hoeveelheid water. Op zacht vuur verwarmen. Dan de rest van de ingredi?nten bijvoegen. Zacht blijven roeren. Wanneer het te dik is dan wat meer water er bij. Sambal voeg je toe als je van lekker pittig houdt.

 
1 - 5 van 6 | volgende 5
STATS

Pageviews : ?

Geblokkeerd door : 0

Favoriet bij : 1

FOTO'S
Orig
Orig
FAVORIETEN
REACTIE'S
meisjemuisje

meisjemuisje

hoi :-) met mij is alles goed, ik ben aan het leren viool te spelen! en met jou?

meisjemuisje

meisjemuisje

goedenavond meneer

Ef

Ef

*snikkend* maar er is geen hooischelf

~ knuflook ~

~ knuflook ~

ging de abn-amro dan niet door ?

Ef

Ef

hahahaha ik sta zelden in bushokjes. Maar wil je me vinden dan?

Ef

Ef

een hooischelf? ik woon in Den Haag hoor, waar moet ik hier een hooischelf vandaan halen? laat staan erachter plaats nemen?

~ knuflook ~

~ knuflook ~

kennelijk :-))

~ knuflook ~

~ knuflook ~

hoe kan ik vergeten wat jij weet ?

_eld

_eld

Dat zou zo maar kunnen! Komt wel vaker voor ;-)

_eld

_eld

Geen flauw idee! En als het een cryptische omschrijving is, weet ik ook niet 123 het antwoord.

~ knuflook ~

~ knuflook ~

eee ... ik wou je iets vragen, maar wat was ut ook alweer ?

Ef

Ef

nou?

Ef

Ef

je gaat mij aanmelden bij Memories omdat????

~ knuflook ~

~ knuflook ~

heez ! uit coma ontwaakt ! :-)) *rent naar bloemist*

~ knuflook ~

~ knuflook ~

en met christelijke groet :-)

15 - 30 van 200 | eerdervolgende 15
RSS