VANGYACH BHAJI Aubergine in kokosmelk Ca. 800 gram Aubergines (2 stuks +/-) Deze in ca. 1cm dikke plakken snijden Kurkuma Zout (liefst Himalaya-zout) Olijfolie Geklaarde boter (Ghee) 1 ui: heel fijn gehakt 1 knoflookteen (geperst) 1 groene peper; schoongemaakt en fijn gehakt 1 eetlepel gember vers geraspt 250 ml kokosmelk 2 eetlepels koriander fijn gesneden De Aubergines snijden in ca. 1 cm dikke plakken en over 2 borden verdelen. Over de aubergines kurkuma en zout strooien en inwrijven (beide kanten) De aubergines ca. 15 minuten laten rusten Olie in de bakpan verhitten en de aubergines daarin bakken ? niet al te bruin laten worden ? maar wel zacht ? dan uit de pan op keukenpapier leggen. 1 EL Ghee (geklaarde boter) in de pan of olie en dat verhitten. Vervolgens ui, knoflook, groene peper en de gember kort bakken, Kokosmelk erbij en laten koken. Leg de aubergines erbij en dan zachtjes verder laten pruttelen totdat de kokosmelk wat ingedikt is. Tot slot voeg je de 2 eetlepels koriander toe. Dit serveer je met citroen-kurkuma rijst en wortelsalade (zie blogs).
NIMBU CHAWAL Citroen-Kurkuma rijst Ca. 350 gram basmatirijst 125 ml citroensap 1 eetlepel kurkuma 1 handjevol cashewnoten 2 eetlepels koriander ? fijn gesneden 1 groene peper schoongemaakt en fijn gesneden 4 eetlepels geraspte kokos 1 theelepel zout (liefst Himalaya-zout) 4 eetlepels geklaarde boter (Ghee) of olijfolie Rijst koken ? afgieten Ghee of olie in de bakpan licht verhitten en de cashewnoten bakken dan op zacht vuur verder koken. Citroensap, kurkuma, geraspte kokos, zout en de rijst bij elkaar voegen. Tot slot de koriander erbij. De rijst serveer je met de aubergine in kokosmelk en wortelsalade (zie blogs).
GAJAR MOONGFALLI Wortelsalade 150 ml yoghurt van de geit of anders koe ? theelepel zout (liefst Himalaya-zout) ? theelepel suiker (liefst oersuiker) ? citroen geperst 3 theelepels geraspte kokos 2 theelepels koriander fijn gesneden 250 gram wortelen in hele kleine blokjes gesneden 75 gram pinda?s grof gehakt (originele recept ? maar is ook heerlijk zonder) In een kom yoghurt, zout, suiker, citroensap, geraspte kokos en de koriander vermengen. De wortelen en eventueel de pind?s erbij, husselen en direct serveren. De wortelsalade serveer je met de aubergine in kokosmelk en de citroen-kurkuma rijst (zie blogs).
Ghee (geklaarde boter) Ghee is een Indiase vorm van geklaarde boter. Ghee kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden. Ghee kan je zelf maken door boter te laten smelten en ca. 20-20 minuten op een laag vuur laten koken totdat het water verdampt is, maar de boter nog niet gebruind is. Je ziet als snel de melkprote?nen verschijnen en zinken naar de bodem van de pan. Uiteindelijk giet je de inhoud van de pan door een doek (alles wordt gezeefd) in een hittevast potje. Zo blijft alle verontreiniging achter in het doek. Ghee kan ook buiten de koelkast bewaard worden.
Informatie Himalayazout Himalayazout is een opneembaar zout. Het bevat 84 vitale bouwstenen in de vorm van oorspronkelijke mineralen en sporenelementen. De bouwstenen van het leven zijn in het oerzout bewaard gebleven. Zij bevinden zich in het kristal in zulke kleine deeltjes (collo?daal) dat ze optimaal door de lichaamscellen worden opgenomen. Het samenspel van water, zout en mineralen vormt de basis van onze gezondheid. Himalayazout is met zijn rijkdom aan elementen een elixer dat door de natuur zelf is samengesteld. De effecten op het lichaam zijn dat het het afweersysteem versterkt, het fysiologisch evenwicht (homeostase) bevordert, de stofwisseling stimuleert, het lichaam zuivert en ontslakt, het vitaliseert en harmoniseert. Tevens vermindert het de behoefte aan overmatig zoete, zoute en vette voeding , evenals de hang naar tabak, alcohol en koffie. Mensen met een zoutarm dieet kunnen Himalayazout in dosering gebruiken die de arts voorschrijft ter vervanging van ander zout.
nou... wij hebben zo'n 5 soorten in de tuin maar die zijn echt totaal anders van smaak en textuur. Je laatste recept lijkt me heerlijk! Jammer dat ik hier zo moeilijk aan verse koriander kan komen.
oh dat laatste recept klinkt goed zeg eetsmakelijk. ik zal eens kijken of/hoe ik het kan maken. ik durf op het moment niet zo goed te bakken (beste is geen olie heet te laten worden), ik stoom alles. gestoomde aurgergine is ook heel lekker trouwens. ik ken
Hahaha..dank je! Kus! Kom je het bij me klaar maken dan? dek ik de tafel en zet koffie en was af en verwen je!
graag gedaan eet smakelijk. en ja voeding heeft me altijd al geinteresseerd. de laatste tijd ben ik vooral gebrand op gezonde voeding en bereidingswijzen (gericht op een vlekkeloos verlopende spijsvertering vooral). er is een wereld voor me open gegaan en