steek dus het licht aan dat de toekomst nog uitspaart, spreek het brood aan dat nog niet doof is, maak de taal waar achter zijn tekens, spel het vlees, stil de tijd, leef nog even - (Gerrit Kouwenaar, uit: De tijd staat open 1996)
Thaise pompoensoep ? 2 el olijfolie ? 1 ui, fijngesneden ? 1 el bruine suiker ? 2 tenen knoflook (uit de knijper) ? 1 middelgrote pompoen (ongeveer 1,2 kg) geschild , in stukken gesneden ? 5 dl water ? 1 blik kokosmelk van 4 dl ? 1-2 verse of gedroogde Spaanse pepertjes, fijngehakt ? 1 el citroengras in stukjes of ? tl fijngeraspte citroenschil ? 1 el vissaus ? Zout en gemalen zwarte peper ? 1/3 kop verse koriander Verwarm olie in pan en bak ui, suiker, knoflook op laag vuur tot ui zacht is (8-10 minuten) Voeg alle andere ingredi?nten toe, behalve de verse koriander en laat ongeveer 20 minuten sudderen tot pompoen zacht is. Prak tot grove brei, peper & zout & koriander erdoor. Eet smakelijk!
Website met info over pompoenen en kalebassen De familie met de gele bloemen heet Cucurbita, je hebt pompoenen en kalebassen .[ er is ook nog een fam met witte bloemen nl de Lagenaria] Het verschil tussen pompoenen en kalebassen is niet zoals veel mensen denken, hoe groot ze zijn, maar het gebruik,nl kalebassen worden in sommige landen nadat ze gedroogd zijn gebruikt als bekers, kommen of de grote "African Calabash" [ 40 cm doorsnede] om water in te vervoeren. Pompoenen kunnen worden gegeten. In soep bv Rode van Etampes, of Uchiki-Kuri in jam of gebak enz. Table Ace is heel lekker als je die raspt, en eerst uien en gehakt roerbakt, en de geraspte pompoen, tomaat en paprika's toevoegd, lekker met bv shoarma broodjes. De grootste is Atlantic Gigant Dill's en de kleinste Jack be Little [pompoen] intussen alweer "ingehaald" door Dancing gourd [ kalebasje] een klein groen peertje/tol.
Ja maar ik ben gigantisch verwend wat vis betreft hoor....ik zie mensen soms vis eten dan denk ik..poe hee..dat gaat hier naar de veevoeder...